Kamala Harris en Mike Pence zullen het woensdag tijdens het verkiezingsdebat tegen elkaar opnemen met een scheidingswand van plexiglas tussen beide in.
De extra veiligheidsmaatregel is bedoeld om een eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Experts zeggen dat dergelijke barrières vrijwel nutteloos zijn, als het gaat om het tegenhouden van microscopisch kleine aerosolen.
Tijdens het Amerikaanse verkiezingsdebat op woensdag zal een wand van plexiglas de kandidaten voor het vicepresidentschap van elkaar scheiden. Het debat tussen de huidige vicepresident Mike Pence en de Democraat Kamala Harris vindt om 3 uur ’s nachts Nederlandse tijd plaats.
De extra veiligheidsmaatregel, die ook debatleider Susan Page moet beschermen, is goedgekeurd door de Commissie van Presidentiële Debatten, zo meldt de site Politico.
Het plan voor extra maatregelen ontstond nadat president Donald Trump en een reeks hoge functionarissen uit diens regering besmet zijn geraakt met het coronavirus.
Harris heeft gezegd achter de extra coronagerelateerde maatregelen te staan. De woordvoerder van Pence leek daarentegen de spot te drijven met de bescherming van plexiglas door te spreken van een ‘fort.’
Pence heeft ook besloten om niet in zelfisolatie te gaan na het bijwonen van verschillende evenementen met mensen die later besmet bleken. Hieronder valt ook de ceremonie waarbij Amy Coney Barret werd genomineerd als kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.
Na dat evenement zijn zeven mensen positief getest op het coronavirus, waaronder de president Trump en zijn voormalig adviseur Kellyanne Conway.
Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) raadt een 14-daagse quarantaine aan voor iedereen die aan corona is blootgesteld. De vicepresident heeft zich afgelopen maandag echter laten testen, de uitkomst was negatief.
Sommige experts zijn van mening dat het plexiglas geen reële bescherming biedt. “Die wanden helpen niets”, zegt bioloog John Lednicky van de Universiteit van Florida tegen Business Insider.
Dat komt omdat er zowel grote als kleine druppels vrijkomen wanneer de kandidaten beginnen met praten. Die kleine druppels, genaamd aerosolen, kunnen dankzij hun lichte gewicht tot wel enkele uren in de lucht blijven hangen.
Lednicky heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan naar aerosolen die het coronavirus kunnen vervoeren. Hij kwam tot de conclusie dat ze in een afgesloten ruimte een kleine 5 meter kunnen afleggen. Hoewel de uitkomsten nog bevestigd moeten worden door andere wetenschappers, is het voor Lednicky voldoende reden om aan te nemen dat het plexiglas de druppels niet zal tegenhouden.
De 4 meter afstand tussen de twee kandidaten zal waarschijnlijk wel genoeg zijn om ze te beschermen tegen de grotere druppels die vrijkomen bij het praten, laat Lednicky weten. Deze zijn relatief zwaar waardoor ze zelden meer dan twee meter afleggen voor ze naar de grond zakken.
Hoe een veilig debat er mogelijk uitziet
Om het debat echt veilig te laten verlopen, zouden alle aanwezigen mondkapjes moeten dragen. De geldt speciaal voor Harris en Pence, aldus onderzoekster Linsey Marr van Virginia Tech die ook gespecialiseerd is in aerosolen.
“Er komen veel meer grote en kleine druppels vrij wanneer we praten dan wanneer we simpelweg ademhalen”, zegt ze tegen Business Insider. “Daarom kunnen degenen die veel praten, in dit geval de twee kandidaten, beter een mondkapje dragen.”
Lednicky is het ermee eens dat de kandidaten mondkapjes zouden moeten dragen. Of ze kunnen ervoor kiezen om het debat buiten in de open lucht te houden, gaf hij aan. “Het is altijd beter om naar buiten te gaan.”
Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen:
- Vertrouwelingen van Trump vragen zich af of zijn beoordelingsvermogen wordt beïnvloed door medicijngebruik tijdens Covid-behandeling
- Kans op coronavaccin voor verkiezingen lijkt verkeken door Amerikaanse toezichthouder – dat is een tegenvaller voor Trump
- Personeel van het Witte Huis is naar verluidt niet blij dat Trump terug is, nu hij anderen nog kan besmetten met Covid-19